Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2011

Συνέντευξη-Αφιέρωμα στον Monsieur Minimal!!


Ένας εξαιρετικά ταλαντούχος καλλιτέχνης... ένας γλυκύτατος άνθρωπος... ένας πραγματικός Κύριος... μελωδίες που σε ταξιδεύουν και τραγούδια που σ’αγγίζουν... όλα αυτά σ’ένα αφιέρωμα-συνέντευξη του Μεσιέ Μινιμάλ αποκλειστικά στο Liveplace!!!

O Monsieur Minimal είναι ο Χρήστος Τσιτρουδης , γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Γιαννιτσά  και τον τελευταίο χρόνο μετακόμισε στην Αθήνα. Γράφει και συνθέτει ως monsieur minimal εδώ και 5 χρόνια. Διακρίθηκε μέσα από το διαγωνισμό του coca-cola sound wave με τα κομμάτια “silk” και “love is a circle” και συμμετείχε με σημαντική επιτυχία στη συλλογή της “The sound of everything” “city campers”.
H μουσική του χαρακτηρίζεται από έντονα indie pop στοιχειά χωρίς να λείπουν όμως από αυτή οι electronica πινελιές . Το περιοδικό Status τον προτείνει στην κατηγορία του «πρωτοεμφανιζόμενου της χρονιάς». Το «smile», ένα απ τα τραγούδια του άλμπουμ «lollipop» χρησιμοποιείται στο διαφημιστικό της μεγαλύτερης διατροφικής αλυσίδας Safeway σε Αμερική και Καναδά κι απ τη Citroen Hellas προς εξυπηρέτηση ενός διαφημιστικού κλιπ. Το αμερικανικό κανάλι MTV πρόκειται να χρησιμοποιήσει όλα τα κομμάτια του σε μια νέα τηλεοπτική εκπομπή. Η μουσική του ακούγεται από τους περισσότερους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια εκπομπών, trailer και airplays. Το κομμάτι «love story» ήταν γι’ αρκετές εβδομάδες στα top charts της Τουρκίας και κυκλοφόρησε σε μια από τις πιο γνωστές συλλογές της χώρας. Το γαλλογερμανικό κανάλι «Arte TV» τον κάλεσε για την παρουσίαση του άλμπουμ του.
Με άπλες όμορφες μελωδίες, γλυκά pop φωνητικά και με άριστες κριτικές, τόσο από το εσωτερικό όσο κι απ το εξωτερικό κι έχοντας στις βαλίτσες του το πρώτο του προσωπικό album που ακούει στο όνομα ”lollipop” o monsieur minimal τριγυρίζει ανά την Ελλάδα με σκοπό να αναδείξει την μουσική του και να κάνει τους ανθρώπους που τον ακούν να χαμογελούν, να ταξιδεύουν και να ερωτεύονται μέσα από αυτή. Στη σκηνή εμφανίζεται με ένα laptop, μια κιθάρα (ηλεκτρική και ακουστική), ένα μεγαλόφωνο και μια φωνή.
Στα μέσα Απριλίου ο Monsieur Minimal (Χρήστος Τσιτρουδής) μεταμορφώνεται σε Μεσιέ Μινιμάλ και κυκλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του το οποίο θα είναι αποκλειστικά με ελληνικό στίχο από την the sound of everything. Ο τίτλος αυτού «Πάστα Φλώρα» και με συμμετοχή-έκπληξη της Δήμητρας Γαλάνη σε ένα από τα κομμάτια του δίσκου! Οι γλυκές και ταξιδιαρικες μελωδίες δεν λείπουν φυσικά ούτε από το πάστα Φλώρα (ένας δίσκος που παραπέμπει στην την αγνότητα της παιδικής ηλικίας και φτάνει μέχρι τους πιο φανταστικούς έρωτες σε μια πιο προσιτή γλώσσα για το Ελληνική κοινό).
Η μουσική είναι η βάση του monsieur minimal και για αυτό θα ακολουθήσει σύντομα τρίτο άλμπουμ, καθαρά αγγλόφωνο, αλλά προς το παρόν ο Μεσιέ Μινιμάλ δεν επαναπαύεται στις δάφνες του πρώτου δίσκου και αποφασίζει να προσεγγίσει ένα μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού κοινού μέσω του ελληνικού στίχου.
H επίσημη ιστοσελίδα : http://www.monsieurminimal.com/
H σελίδα του στοMyspace : http://www.myspace.com/monsieurminimal , http://www.myspace.com/mminimalpastaflora
Η σελίδα του στοFacebook : http://www.facebook.com/profile.php?id=1212758421

Πριν από περίπου έναν μήνα άκουσα live τον Μεσιέ Μινιμάλ στο Reworks Festival στην Θεσσαλονίκη και μαγεύτηκα με την μουσική του... ήταν και ο λόγος φυσικά που πήγα σ’αυτό το φεστιβάλ. Όταν τον γνώρισα μπήκα στον πειρασμό να του ζητήσω να πραγματοποιήσουμε μια συνέντευξη για το Liveplace... και δέχτηκε με χαρά να του υποβάλλω τηλεφωνικώς τις ερωτήσεις μου!!! Ας δούμε,λοιπόν,τι μας είπε ο ίδιος για το ξεκίνημα του, τα όνειρα του, και το μέλλον του!!!


1) Πότε έγινε το ξεκίνημα της καριέρας σου και πως σου προέκυψε το όνομα "Μεσιέ Μινιμάλ";
MM : Ξεκίνημα καριέρας... είναι βαριές κουβέντες,απλά όλα ξεκίνησαν από το Coca-Cola Soundwave εκεί πήρανε σάρκα και οστά. Παρόλαυτα η ενασχόληση μου με την μουσική υπήρχε από την εφηβεία. Και το  Μεσιέ Μινιμάλ προέκυψε «τυχαία» κατα κάποιον τρόπο, έψαχνα να βρω ένα ψευδώνυμο και θεωρώντας πως οι μουσικές μου είναι απλές  και  ότι προσπαθώ να είμαι πάντα και σε όλα κύριος βγήκε αυτός ο συνδυασμός.

2) Ποιές υπήρξαν και ποιές συνεχίζουν να είναι μέχρι και σήμερα οι μουσικές σου επιρροές;
MM : Οι μουσικές μου επιρροές ξεκινάνε από την εποχή του MTV και τον Michael Jackson πηγαίνουν στην εποχή της εναλλακτικής σκηνής του Grunge στο Σιάτλ, από Nirvana, Pearl Jam και μετά ανοίγουν οι ορίζοντες από βρετανική και σουηδική  pop μέχρι και new jazz, techno, house. Από πιο γνωστά ονόματα Radiohead, Moby, JJ-Johansson, Belle and Sebastian. Πολλά ακούσματα όπως καταλαβαίνεις εκτός από trance,metal ,κλασική μουσική και λαϊκά που θα μπορούσα να τα άκουγα κι αυτά αλλά δεν με εκφράζουν.
 
3) Ο πρώτος σου δίσκος  έγινε με αγγλικό στίχο αλλά στο "Πάστα Φλώρα" χρησιμοποιήσες ελληνικούς;Γιατί έγινε αυτή η αλλαγή;
ΜΜ : Δεν το βλέπω σαν αλλαγή γιατί μένα η γλώσσα είναι σαν ένα όργανο-μέσο. Η μουσική ,το ύφος και η αισθητική που θέλω να περάσω είναι το ίδιο δεν έχει να κάνει με το ποιά γλώσσα θα χρησιμοποιήσω, απλά σ’αυτά τα κομμάτια μου προέκυψε πιο εύκολα ο ελληνικός στίχος.Συνεχίζει και με γοητεύει ο αγγλικός στίχος, είναι πιο εύκολος από τον ελληνικό και εκεί προσανατολίζομαι γιατί  ο επόμενος δίσκος θα είναι και πάλι αγγλόφωνος. Τώρα σκέφτομαι να βάλω και το «Πάστα Φλώρα» σε γαλλικό στίχο γιατί πιστεύω ότι θα ταίριαζε σ’αυτό το κομμάτι το όργανο του γαλλικού στίχου. Εν ολίγοις, δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια στροφή ή για κάποια μετάλλαξη, απλά κουρδίζω διαφορετικά.

4) Σχετικά με την έξαρση της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια (Ίντερνετ,social networks), θεωρείς πως το διαδίκτυο βοηθάει την δουλειά ενός καλλιτέχνη να προωθηθεί;
MM : Στο Internet πλέον μπορεί κάποιος μόνος αλλά με πολύ δουλειά και με πολύ επιμονή να διαφημίσει σ’έναν συγκεκριμένο βαθμό την δουλειά που κάνει.Γίνεται πιο άμεση η διαφήμιση της δουλειάς κάποιου μέσω του myspace για παράδειγμα, του facebook,στέλνοντας χιλιάδες e-mail καθημερινά,μπαίνοντας σε blogs ή ακόμα και διενέμοντας δωρεάν  την μουσική.Σίγουρα πρέπει να συμβαδίσουμε με την τεχνολογία και με το πως έχει εξελιχθεί αυτή και να βρούμε ένα τρόπο έτσι ώστε να επιβιώσουν όλοι (στιχουργοί,καλλιτέχνες και κοινό).

5) Τι καινούργιο μας ετοιμάζεις αυτό τον καιρό; Είναι στα άμεσα σχέδια σου και το επόμενο άλμπουμ;
ΜΜ : Τώρα ετοιμάζω να βγάλω ένα digital release με 5 κομμάτια από το “Lollipop” τα οποία θα κάνω remix μ’έναν συνεργάτη μου και θα βγει μέχρι το τέλος του χρόνου. Ετοιμάζουμε επίσης τα videoclips για το “Πάστα Φλώρα” ,το “Κι αν  χαθείς”  και το “Call Girl”.Στο studio ετοιμάζουμε κάποιο  remix στο “Kι αν χαθείς” , σκέφτομαι να βγάλω το “Πάστα Φλώρα” αγγλόφωνο και γαλλόφωνο και αφού ξεμπερδέψω με όλα αυτά μπαίνω στην τελική ευθεία για το επόμενο άλμπουμ μου, το αγγλόφωνο που λέγαμε πριν, που τα περισσότερα κομμάτια είναι έτοιμα αλλά θέλει πολύ δουλειά στην παραγωγή.


6) Είσαι ευτυχισμένος με την μέχρι τώρα πορεία σου και όλα όσα έχεις καταφέρει να πραγματοποιήσεις;
ΜΜ : Ναι,ναι είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος κι ευτυχισμένος δόξα το Θεό. Να σκεφτείς ότι άλλαξα ζωή 180 μοίρες. Από κει που ήμουν σε μια πραγματικότητα όπως όλος ο κόσμος -πρωινή δουλειά- ξαφνικά βρέθηκα να ζω σ’εναν κόσμο που πραγματοποιώ τα όνειρα μου, ακολουθώ αυτό που ονειρευόμουν να κάνω-την μουσική- και προσπαθώ να βιοποριστώ μέσα απ’αυτό.

7) Στον προσωπικό και στον επαγγελματικό σου τομέα, ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;
MM : Όνειρο μου είναι να είμαι καλά ψυχικά και σωματικά κυρίως,να έχω ανθρώπους δίπλα μου που αγαπώ και μ’αγαπούν,και όσο το δυνατόν να μπορεί όλος ο κόσμος να είναι καλά γιατί αυτό έχει αντίκτυπο σε όλους μας.Και μουσικό μου όνειρο  απατηλό και τρελό θα έλεγα, είναι να καταφέρω μια δισκογραφία στο εξωτερικό ή κάποιες εμφανίσεις.


8) Kαι για το τέλος... ποιό είναι το μήνυμα σου προς τους επισκέπτες του Liveplace και προς όλους αυτούς που σε θαυμάζουν και σε στηρίζουν;
ΜΜ : Nα κυνηγάν τα όνειρα τους,απλά. Γιατί αν προσπαθείς για όσα ονειρεύεσαι θα είσαι και πιο ισορροπημένος και πιο σωστός άνθρωπος. Και να απωθούν όσο περισσότερο μπορούν τα κόμπλεξ για να είναι πιο ήρεμοι ψυχικά.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Θα ήθελα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον Χρήστο -Μεσιέ Μινιμάλ-  για την συνέντευξη που μου παραχώρησε, για τον χρόνο που μου διέθεσε και για τις περαιτέρω πληροφορίες που μου έδωσε. Να του ευχηθώ να παν όλα καλά στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή και να έχει πάντα επιτυχίες (οι οποίες είναι δεδομένες με το δικό του το ταλεντο!!). Έχουμε πολλά να δούμε και να ακούσουμε ακόμα απ’αυτόν  τον καλλιτέχνη και είμαι σίγουρη πως θα είναι τα καλύτερα!! Είναι ένας πραγματικός monsieur σε ότι κι αν κάνει!


Σταματία Καρπάτσιου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Copyright © Res Nullius
Blogger Theme by BloggerThemes | Theme designed by Jakothan Sponsored by Internet Entrepreneur